15 november 2024: Kvalitetsutveckling och HR – möjligheter och utmaningar?
Kvalitetsutveckling och HR är två områden som båda fokuserar på att förbättra och optimera organisationens effektivitet och framgång. Att integrera dessa två kan skapa stora möjligheter, men också utmaningar.
Ämnet för presentationen var den något outforskade relationen mellan funktionerna kvalitetsutveckling och HR i organisationer. Seminariet kretsade kring frågor om hur respektive profession och funktion kan bidra till varandra och hur en närmare koppling mellan funktionerna och professionerna samtidigt kan bidra till en både effektivare kompetensförsörjning och effektivare kvalitetsutveckling i organisationer.
Seminariet hölls av Jason Martin, Universitetslektor och docent i kvalitetsteknik vid Linköpings universitet.
Jason Martin har doktorerat inom kvalitetsteknik men har även en bakgrund inom HR med en masterexamen i HRM och HRD med ett stort intresse av HR-relaterade områden i relation till kvalitetsutveckling som profession och praktik.
Digitalt seminarium och gruppdiskussion. Endast för SIQ medlemmar.
15 november 2024: Möjliggör organisationens dynamiska förmåga: Att leda och organisera för förändring
I dagens dynamiska miljöer, där flexibilitet och anpassningsförmåga är avgörande, blir det allt viktigare att förstå hur organisationer kan stärka sina dynamiska förmågor för att förbli konkurrenskraftiga under perioder av förändring.
I samband med World Quality Week lyfte vi ny forskning. Vi välkomnade denna morgon Catarina Bojesson som nyligen försvarat sin avhandling.
Enabling Dynamic Capability : Managing and Organizing for Change, som handlar om hur organisationer kan möjliggöra sin dynamiska förmåga och hur man bäst leder och organiserar sig för förändring.
Catarina Bojesson delade, genom sin studie, med sig av ny kunskap om hur organisationer verksamma i dynamiska kontexter kan utveckla anpassningsförmåga till föränderliga behov. Specifikt undersöks hur organisationer kan designas och ledas för att förbättra sin beredskap och flexibilitet inför förändringar. Genom att analysera de faktorer och mekanismer som påverkar en organisations dynamiska förmåga kan vi få insikter i vad som orsakar tröghet och hur en övergång till en mer flexibel och dynamisk struktur kan underlättas.
En viktig insikt från studien är att företag ofta fokuserar på intern effektivitet för att förbättra prestationer. För att framgångsrikt omkonfigurera organisationer i dynamiska miljöer krävs dock arbetsprocesser som främjar kreativitet och problemlösning, samt ledare som har förmågan att anpassa sitt ledarskap till den aktuella kontexten.
Vi bjöd in till att ta del av denna viktiga forskning och dess insikter om hur organisationer kan utveckla sin dynamiska förmåga och möta framtidens utmaningar med flexibilitet och anpassningsförmåga.
Catarina Bojesson är doktor i Innovation och Design och har ett forskningsfokus på hur organisationer kan designas och ledas för att bli mer dynamiska och utvecklas i förhållande till sin omgivning. Hennes forskning är särskilt inriktad på organisering av produktutveckling inom tillverkningsindustrin. Hon undervisar i ämnen som strategi, förändringsledning, hållbarhet och lean produktion på ingenjörsprogrammen inom produktion och produktdesign vid Mälardalens Universitet, samt koordinerar samverkansprojekt med industrin vid Mälardalen Industrial Technology Center.
Digitalt seminarium och gruppdiskussion. Endast för SIQ medlemmar.
14 november 2024: World Quality Day Frukostseminarium ”From compliance to performance”
Under World Quality Day 14 nov samlas organisationer världen över för att lyfta det värdeskapande och affärskritiska kvalitetsarbetet. SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling arrangerade, tillsammans med EPSI Rating och Svenskt Kvalitetsindex (SKI), ett frukostseminarium med tema ”From compliance to performance”. Seminariet var välbesökt med ca 50 deltagare på plats och lika många digitalt.
Medverkande:
Susan Ballhausen Bjelke, VD SIQ. Anders Fundin, forskningsledare SIQ. Jenny Nilsson, VD Zmartrest. Johan Parmler, VD och chefsanalytiker SKI
Jacob Hallencreutz, VD EPSI Rating. Isabel Simon, Analytiker SKI. Katarina Barter, Head of Business Development & Partnership SIQ. Mattias Tegefjord, VD, Uppsalahem AB
Program:
- From compliance to performance – Lead forward
Susan Ballhausen Bjelke, VD SIQ och Jacob Hallencreutz, VD EPSI Rating - Organisationers främsta utmaningar på 10 års sikt om den nya Delphistudien 2024, ett samarbete inom SQMA
Anders Fundin, forskningsledare SIQ - Att leda i snabb förändring och i komplexitet Ledarskapets betydelse för att möta samhällsutmaningarna
Mattias Tegefjord, VD, Uppsalahem AB - Kundnöjdhet och Medarbetarengagemang: Hur lyckas man? Vad gör framgångsrika organisationer? Hur är det på jobbet? Om Jobbhälsoindex, Sveriges mest omfattande medarbetarundersökning
Isabel Simon, Analytiker SKI och Johan Parmler, VD och chefsanalytiker SKI - Omställning till mänsklig hållbarhet i arbetslivet, Nyttja allas förmågor för att kompetensstärka organisationen
Jenny Nilsson, VD Zmartrest - Panelsamtal och reflektioner tillsammans med Anders Fundin, Susan Ballhausen Bjelke och Jacob Hallencreutz
Moderator: Katarina Barter, SIQ
Seminariet sändes live och är ej inspelat. Är du intresserad av något material från dagen? Kontakta oss på siq@siq.se.
22 oktober 2024: Om civil beredskap och geopolitisk omvärldsspaning med Svenskt Näringsliv
Hur utvecklas den geopolitiska kontexten och hur ser det aktuella säkerhetsläget ut? Hur kan näringsliv och myndigheter på både nationell, regional och lokal nivå samarbeta för att skapa ett starkt totalförsvar och öka motståndskraften i händelse av olika kriser?
Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sen andra världskrigets slut. Samtidigt genomgår både det militära och civila försvaret nu en kraftig upprustning. En mer osäker omvärld, liksom Sveriges medlemskap i Nato, ställer stora krav på att stärka den svenska beredskapen inför krig och kriser. Det kommer också skapa nya villkor, och möjligheter, för både privat och offentlig verksamhet.
När Ryssland för två år sedan genomförde sin fullskaliga invasion av Ukraina blev det uppenbart för många att världen befinner sig i ett nytt geopolitiskt läge, med djup misstro mellan flera av stormakterna och stora osäkerheter i omvärlden. Den globala trend som pågått med mer frihandel och samarbeten mellan länder har svängt mot mer statlig styrning och protektionism.
Vi lever i en föränderlig värld. Vad som är ”rätt sak” och ”rätt sätt” idag är inte nödvändigtvis det i morgon. Därför driver och trycker SIQ Managementmodell på att hela tiden utveckla anpassningsförmågan hos organisationen för att alltid vara relevant och därmed nå framgång. Genom att analysera vad som kan påverka den egna verksamheten och vidta förebyggande och förberedande åtgärder står vi bättre rustade inför framtiden.
Föreläsning med Johan Sjöberg, Ansvarig säkerhets- och försvarspolicy Svenskt Näringsliv – Confederation of Swedish Enterprise
Presentation och inspelat digitalt seminar finner du under Arkiv/Material för nedladdning.
3 oktober 2024: Så kan organisationer utveckla sin förmåga att leda och styra förändringsdrivna processer! Lär dig om Processledningsindex!
Verksamheters omgivning och krav förändras i allt snabbare takt vilket utmanar det traditionella ledningsarbetet och framförallt den traditionella processledningen. En ökande komplexitet och ett snabbare tempo gör att många verksamheter ställer om till principstyrning, nätverkande och frihet under ansvar. Samtidigt ökar kraven på kontroll på grund av legala krav och ökad globalisering.
Så hur kan organisationen utveckla sin förmåga att leda och styra förändringsdrivna processer?
För att möta de nya behoven initierade SIQ ett forskningsprojekt för utveckling, testning och tillämpning av ett nytt processledningsindex. Projektet bygger vidare på SIQ:s och SQMA:s behovsdrivna forskning om förändringsdriven processledning i samverkan med verksamheter inom fordonsindustrin, energisektorn, medicinteknik samt hälsa- och välfärdstjänster inom regioner och kommuner. Genom det nya insiktsverktyget får verksamheter en kännedom över arbetssätt som kan utvecklas för att öka möta en ökad förändringshastighet med bibehållen kvalitet. SIQ:s forskningsledare Anders Fundin presenterade under seminariet hur verktyget fungerar.
Presentation och inspelat digitalt seminar finner du under Arkiv/Material för nedladdning.
Under seminariet fick vi även möta Catharina Jonson, Strateg Kvalitet och Process på Göteborg Energi, som berättade om resultatet av arbetet med SIQ processledningsindex på Göteborg Energi och hur det fungerat som ett stöd i att utveckla en förändringsdriven processledning utifrån ett kund- och intressentbehov.
19 september 2024: Så snabbar vi på klimatomställningen – Järfälla Sveriges tredje bästa miljökommun
De tre hållbarhetsdimensionerna går som en röd tråd genom hela SIQ Management modell: social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. SIQ:s forskning visar att ett uthålligt kvalitetsutvecklingsarbete leder fram till en mer hållbar verksamhet. Järfälla har arbetat länge med klimatfrågor och blev utsedd till tredje bästa miljökommun enligt Aktuell Hållbarhet.
Under denna morgon fick vi lyssna till Megha Huber, Hållbarhetschef i Järfälla kommun, med lång erfarenhet inom miljö- och klimatområdet. Det var hon som tog fram den första koldioxidbudgeten i Sverige tillsammans med professor Kevin Anderson på Uppsala universitet. Vi fick ta del av framgångsfaktorer och fallgropar i hållbarhetsarbetet samt hur arbetet nu siktar mot Järfälla klimatneutral kommun år 2030.
Arbetet integrerar hållbarhetsaspekter genom hela samhällsbyggnadsprocessen på ett kvalitetsutvecklat, transparent och värdeskapande sätt. Viktigt är att bevara utvecklingen av sociala, ekologiska och ekonomiska värden för att utveckla en god bebyggd miljö. Målstyrning har gett effekt i Järfällas hållbarhetsarbete!
Presentation och inspelat digitalt seminar finner du under Arkiv/Material för nedladdning.
17 september 2024: Lunchworkshop SIQ Framgångsinsikt – ett verktyg för reflektion, dialog och prioritering kring kvalitetsutveckling ur ett helhetsperspektiv
Framgångsinsikt ingår sen årsmötet i alla kategorier i ert medlemskap. Vi bjuder därför in till en workshop, med vår forskningsledare Anders Fundin och vår affärsutvecklingschef Katarina Barter, där ni som medlemmar kan lära er hur använda detta dialogverktyg.
SIQ Framgångsinsikt är ett enkelt verktyg där ni kan göra en självutvärdering och prioritera vilka aktiviteter ni behöver ta tag i för att bli bättre. Det används bäst när ni har behov av att först få insikt om kulturen i arbetsgruppen och för att sedan skapa förutsättningar för en fortsatt dialog i arbetsgruppen om styrkor och förbättringsområden. Dialogverktyget ger en bas att börja med i den mindre arbetsgruppen.
Vad tycker vi att vi är bra på?
Vad tycker vi att vi är dåliga på?
Var har vi olika uppfattning?
Vad vill vi kännetecknas av och varför?
Vad är viktigt för oss att förbättra?
Reflektera tillsammans för att få upp viktiga resonemang. Variationen i skattningarna är intressanta för att kunna närma sig varandra.
Med hjälp av Framgångsinsikt kan ni gemensamt konkretisera ert viktiga förbättringsarbete utifrån ett helhetsperspektiv.
Presentation och inspelat digitalt seminar finner du under Arkiv/Material för nedladdning.
28 augusti 2024: Making Sustainable Development Sustainable through Holistic Quality Leadership med Willy Vandenbrande
Sustainable development has been defined as a balance between various aspects, as can be seen in the UN Sustainable Development Goals (SDG) or in systems like ESG (Environment, Social and Governance) or in the well-known triple P Model (People, Planet, Profit) introduced by John Elkington in 1994.
There is a lot of attention for these systems and sustainability has become a buzz word. But when you look at the state of the planet, as described in the planetary boundaries model, it is clear that we are getting worse.
In this webinar we looked at the underlying reasons for the lack of sustainability results. Willy showed that a new approach, including a new definition, is needed and how important quality knowledge coupled with holistic leadership are, to achieve a change in thinking and to obtain a breakthrough in results.
Willy Vandenbrande has been working in the field of Quality Management for over 35 years; first as a quality manager and later as a consultant. Willy has delivered many presentations at international conferences (WCQI, EOQ, IAQ) and has written numerous articles on Quality Management. Willy is an ASQ Fellow and an Academician of the International Academy for Quality (IAQ). Within IAQ he is the chair of the Quality in Planet Earth Concerns Think Tank. In 2019 he was awarded the ASQ E. Jack Lancaster Medal for outstanding leadership in promoting quality worldwide.
Presentation och inspelat digitalt seminar finner du under Arkiv/Material för nedladdning.
18 april 2024: Effektfull med Simon Elvnäs
Vårt medlemsseminarium kring ledarskap med Simon Elvnäs lockade till sig en stor publik. Simon Elvnäs har i en världsunik forskningsstudie filmat hundratals ledare och kartlagt deras beteenden. Slutsatsen är att chefer inte gör vad de ska göra, vad de vill göra, eller ens vad de tror att de gör.
Vi behöver ha koll på tydlighet, uppföljning och återkoppling. Det är till och med så att om en ledare lägger mer tid på återkoppling på redan utfört arbete till sina medarbetare så kommer det framtida arbetet gå fortare. Under seminariet fick vi ta del av hur stor andel vi arbetar reaktivt och händelsestyrt och resultatet blir kvalitetsbristkostnader.
Den här föreläsningen handlade om att bli effektfull! Ett medvetet ledarskap – där ledaren i stället för att göra mer av allt, gör mindre men rätt. Effektfull är också namnet på boken, där mer information från studierna av ledarskap finns att hämta! Mycket lärorikt och möjliggörare för ett ledarskap för förbättringar!
15 feb 2024: Hur kommer AI påverka kulturen, ledarskapet och våra arbetssätt?
Det är egentligen de valen vi har med tanke på AI’s exponentiella utveckling, enligt Vahid Zohali – IBM som tillsammans med Therése Svensson – ansvarig för Compliance and ethics gästade SIQs – medlemsseminarium där fokus var AI’s påverkan på kvalitetsarbetet, både kulturen, ledarskapet och våra processer.
Som ledare behöver du förstå vad artificiell intelligens innebär så att man kan förklara för anställda, kunder samt partners – och man behöver ta ansvar!
Möjligheterna för Sverige, organisationer, dig som individ och samhället i stort är enorma när det gäller lösningar på klimatutmaningen. AI kan hjälpa oss att effektivisera 3-4% per år fram till 2040, i synnerhet inom administrativa processer. Teknologin kan vara till hjälp för flera yrkesgrupper inom samhället. Utöver detta kan man tillägga flertalet gamechangers, av mer transformation art. Vahid lyfter att varje ledning och ledningsgrupp bör fundera kring AI utifrån; Syfte, Strategi och Styrning.
I allt detta finns det stora risker och hot med maskiner med en lärande funktion och maskiner som kan programmera sig själv, vem bär då ansvaret ifall den gör något fel? Therése betonade vikten av att ta ansvar och den etiska aspekten och att sätta samman en AI ethics board i organisationen.
IBM har tillsammans med Meta tagit intiativ till Ai alliance, med 50-tal tech jättar. Målsättningen med Al Alliance är att all forskning om artificiell intelligens ska vara öppen och transparent.