Till alla inlägg

Årets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshopp

Pressmeddelande
2019-02-08

Under en glädjefylld gala den 7 februari premierades de svenska vinnare av det internationella innovationspriset Quality Innovation Award. Årets pristagare är Gimic, Region Värmland, Nocilis Sensor och SolTech Energy som alla bidrar till en hållbar utveckling inom brett skilda områden: industriell kvalitetssäkring, ungdomars psykiska hälsa, personlig säkerhet och miljövänligt byggande.

– Det är en stor förmån att få premiera innovationer som inger så stort hopp om framtiden, kommenterar Mats Deleryd, vd för SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling, som står bakom utmärkelsen i Sverige. Innovationerna bidrar alla på olika sätt till en hållbar och långsiktig utveckling, det har vi verkligen fått bekräftat under prisutdelningen.


Gimic AB från Växjö fick pris för innovationen ”Cognitive cameras” i kategorin micro & start-ups. Längst till höger i bild står prisutdelare Tim Brooks, avdelningschef Företag på Tillväxtverket.

Gimic utvecklar självlärande kameror som upptäcker fel i serieproducerade produkter

Genom att använda sig av kognitiva kameror har Gimic AB utvecklat ett system som är självlärande och därmed kan upptäcka avvikelser hos serieproducerade produkter. Genom att kombinera det senaste från teknikerna kring ”big data” och ”machine learning” med kognitiva kameror och standardkomponenter har en lösning utvecklats vilken testats med goda resultat.

Gimic erbjuder därmed en kostnadseffektiv lösning för kvalitetssäkring av produktionslinor och möjliggör därmed på sikt för många mindre organisationer att utnyttja teknik och bidra till utvecklandet av hållbara lösningar och Industri 4.0 på bredare front.

Med hjälp av machine learning identifierar Gimics kameror produkter och bedömer dess kvalitet som ett proaktivt steg för att säkerställa att defekta produkter identifieras och elimineras i så tidigt skede som möjligt.

Länk till Gimics webbplats


Region Värmland, Första linjen unga, Karlstadområdet, har tillsammans med ungdomar utvecklat webbtjänsten Hurmårdu.nu och fick pris i kategorin ”Social & Healthcare”. Prisutdelare är Vesna Jovic, vd Sveriges Kommuner och Landsting, till höger i bild.

Region Värmland erbjuder ungdomar med psykisk ohälsa en tillgänglig webbtjänst

Innovationen Hurmårdu.nu erbjuder ungdomar med psykisk ohälsa en enkel och lättillgänglig webbtjänst. Innovationen har utvecklats i samarbete med ungdomar vilket har varit en viktig framgångsfaktor. Hurmårdu.nu är sannerligen banbrytande och representerar ett nyare, mer effektivt och bättre sätt att möta människors behov av råd samt vård och omsorg. Tjänsten är kommunicerande och inte bara informerande, vilket är nyskapande i jämförelse med liknande tjänster.

Länk till Hurmårdu.nu


Professor Sofia Ritzén på KTH gratulerar Bo Hammarlund och Henry Radamson på Nocilis Sensor för innovationen ”Short Wave Infra Red Camera Chip” i kategorin potentiella innovationer.

Nocilis Sensors nya kamerachip kan detektera kortvågs infraröd strålning

Med en patenterad disruptiv teknisk innovation med ett kiselbaserat material har Nocilis Sensor skapat ett mycket prisvärt sätt att kunna identifiera unika användare vilket kan användas i många olika applikationer. ”Short Wave Infra Red Camera Chip” möjliggör nya applikationer och har stor potential att bli det nya sättet att identifiera användare och komma till stor nytta för många människor.

Se vår intervju med Bo Hammarlund på LinkedIn.


Uppfinnare och produktchef Anna Svensson på SolTech Energy tillsammans med sina kollegor. Till vänster i bild prisutdelare Jonas Malmlund, partner på Deloitte. Vinnare i kategorin”Responsible & Renewable Innovation.”

I takpanelen ShingEl är solcellerna integrerade i själva taket

SolTech Energy har utvecklat takpanelen ShingEl, med integrerad solcellsteknik som ersätter andra takmaterial. Istället för att lägga en tjock panel ovanpå taket finns solcellerna integrerade i själva taket. Förutom materialbesparingen blir det ett snyggare tak som höjer byggnadens värde. Energin som genereras kan användas till driften av fastigheten och överskottet kan säljas tillbaka till el-leverantören.

Vid utvecklingen har stor vikt lagts vid ett livscykelperspektiv vilket har lett till att hela 90% av den byggnadsintegrerade solcellspanelen är återvinningsbar. Taksystemet tål snö och är testat för det nordiska klimatet. Det är dessutom starkt nog att gå på, och till och med starkare än en traditionell betongpanna.