Medlemsträffar

2024-11-15: Möjliggör organisationens dynamiska förmåga: Att leda och organisera för förändring

I dagens dynamiska miljöer, där flexibilitet och anpassningsförmåga är avgörande, blir det allt viktigare att förstå hur organisationer kan stärka sina dynamiska förmågor för att förbli konkurrenskraftiga under perioder av förändring.

I samband med World Quality Week vill vi lyfta ny forskning. Vi välkomnar denna morgon Catarina Bojesson som nyligen försvarat sin avhandling.

Enabling Dynamic Capability : Managing and Organizing for Change, som handlar om hur organisationer kan möjliggöra sin dynamiska förmåga och hur man bäst leder och organiserar sig för förändring.

Catarina Bojesson, kommer genom sin studie dela med sig av ny kunskap om hur organisationer verksamma i dynamiska kontexter kan utveckla anpassningsförmåga till föränderliga behov. Specifikt undersöks hur organisationer kan designas och ledas för att förbättra sin beredskap och flexibilitet inför förändringar. Genom att analysera de faktorer och mekanismer som påverkar en organisations dynamiska förmåga kan vi få insikter i vad som orsakar tröghet och hur en övergång till en mer flexibel och dynamisk struktur kan underlättas.

En viktig insikt från studien är att företag ofta fokuserar på intern effektivitet för att förbättra prestationer. För att framgångsrikt omkonfigurera organisationer i dynamiska miljöer krävs dock arbetsprocesser som främjar kreativitet och problemlösning, samt ledare som har förmågan att anpassa sitt ledarskap till den aktuella kontexten.

Välkommen att ta del av denna viktiga forskning och dess insikter om hur organisationer kan utveckla sin dynamiska förmåga och möta framtidens utmaningar med flexibilitet och anpassningsförmåga.

Catarina Bojesson är doktor i Innovation och Design och har ett forskningsfokus på hur organisationer kan designas och ledas för att bli mer dynamiska och utvecklas i förhållande till sin omgivning. Hennes forskning är särskilt inriktad på organisering av produktutveckling inom tillverkningsindustrin. Hon undervisar i ämnen som strategi, förändringsledning, hållbarhet och lean produktion på ingenjörsprogrammen inom produktion och produktdesign vid Mälardalens Universitet, samt koordinerar samverkansprojekt med industrin vid Mälardalen Industrial Technology Center.

Digitalt seminarium endast för SIQ medlemmar.

Tid: kl. 09.00 – 10.30
Föreläsning och gruppdiskussioner

Catarina Bojesson

Kommande tillfällen

Digitalt Webinar

Fredag 15 november
09:00 – 10:30